Σχέσεις

The pink month - Feelings about Breast Cancer

5:22 π.μ.

Τον καρκίνο τον ακούμε καθημερινά, τον βλέπουμε αλλά οι περισσότερες δεν τον αισθανόμαστε πραγματικά. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους άλλους και όχι σε εμάς. Όταν όμως μία συγκεκριμένη μορφή του καταφέρνει να απειλήσει 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, είμαστε πλέον σίγουρες ότι δεν του δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Είναι ένα θέμα άκρως σημαντικό που μας αφορά όλες και για αυτό σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο. 



Έρχεται όμως η στιγμή που ο καρκίνος του μαστού χτυπάει και τη δική μας πόρτα. Τη μητέρα μας, τη φίλη μας, τη θεία μας ή και εμάς τις ίδιες.Τότε μόνο καταλαβαίνουμε ότι η ελλιπής ενημέρωση μας παρ ολίγο να μας στοιχίσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή τη δική μας ζωή. Γιατί δεν ενημερωνόμαστε ; Το σχολείο προφανώς παρέλειψε να μας μιλήσει για κάτι τόσο σημαντικό. Όμως μπορούμε και μόνες μας να ενημερωθούμε και να παλέψουμε ,για να αντιληφθούμε τον καρκίνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να τον αντιμετωπίσουμε.
Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Τα αίτια είναι πολλά και διάφορων κατηγοριών, όπως κάπνισμα/παχυσαρκία/αλκοόλ/κληρονομικότητα/ιστορικό καρκίνου/ατεκνία/διαταραχές έμμηνου ρύσης/ηλικία (συνήθως σε γυναίκες πάνω από τα 50). 
 Ακόμα κι αν ακόμα δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, ψηλαφίστε συχνά το στήθος σας και προσπαθήστε να δείτε διαφορές. 


Αυτοεξέταση : Το παν!
Στο ντούζ ή ακόμα και ξαπλωμένη, ψηλάφισε με κυκλικές κινήσεις το στήθος σου προσπαθώνοντας να ανιχνεύσεις εξογκώματα ή σκληρά μέρη. Μην ξεχάσετε να ψηλαφίσετε και τις μασχάλες σας,καθώς και το μέρος πάνω από το στήθος. Επίσης, πιέστε τη θηλή για να ελέγξετε αν θα βγεί κάποιο υγρό που μοιάζει με πύον. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
Μην το αγνοείτε! Είναι περίεργο ότι συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού νιώθουν πόνο, για αυτό μην παραμελείτε την αυτοεξέταση μία φορά το μήνα, περίπου 7-8 μέρες μετά την περίοδο.

Μαστογραφία : Η καλύτερη μέθοδος μαζί με την αυτοεξέταση. Είναι μία εξέταση που γίνεται με ένα ακτινολογικό μηχάνημα και επιτρέπει να βρεθούν μικροί όγκοι πριν τους ανιχνεύσουμε (εμείς ή ο γιατρός) με την ψηλάφηση. Κάθε γυναίκα πάνω από τα 35 πρέπει οπωσδήποτε μία φορά το χρόνο να κάνει μαστογραφία ,ή και σε νεαρότερη ηλικία αν υπάρχει κληρονομικότητα για καρκίνο του μαστού.

Το 95% των γυναικών που καταλαβαίνουν ότι έχουν καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο καταφέρνουν να θεραπευτούν τελικά! Γιατί να μην ενημερωθούμε και να είμαστε στο υπόλοιπο 5; Ενημερώστε κι εσείς μέσα από το δικό σας blog τις αναγνώστριές σας(δείτε το ως TAG) ,τις γυναίκες που γνωρίζετε και προστατεύστε τις! Μπορείς να ανεβάσεις τις σκέψεις σου για το θέμα και με το hashtag#επιστήθια_φίλη

*Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπέροχα κείμενα που έγραψαν κάποιες φίλες bloggers για το συγκεκριμένο θέμα




Η Avon έχει μία υπέροχη εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού! Υπάρχει κινητός μαστογράφος ο οποίος πηγαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές και κάνει δωρεάν μαστογραφία σε γυναίκες ,καθώς και τις ενημερώνει για την αυτοεξέταση! Για να στηρίξουμε όλες αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να αγοράσετε το ημερολόγιο που κυκλοφορεί στην Καμπάνια 6 στα 10 ευρώ. Όλα τα έσοδα αποδίδωνται για να κινείται ο μαστογράφος ανά την Ελλάδα. Κλείνοντας ήθελα να αναφέρω μία φράση από το ημερολόγιο του 2013 :
  

Η πρόληψη έχει το δικό της χρώμα..
Δές μιά στιγμή της ζωής σου αλλίως..δές την ρόζ!
ΤΙΜΠΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Τα στατιστικά στοιχεία τα έχω αντλήσει από τα site wikipedia καθώς και από το Tlife.

You Might Also Like

5 σχόλια

  1. Ευχαριστούμε:!!!! Για όλα!!! Έστω και μια να ευαισθητοποιήσουμε για εμάς είναι μεγάλο στοίχημα. Έστω μια το βράδυ να κοιταχθεί απέναντι από τον καθρέφτη της και να ψιλαφhσει το στήθος της! Έστω μια! Εμείς θα είμαστε περήφανες. Ο καρκίνος μας αφορά όλες!

    Μπράβο σου Λιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο ποστ.. θα ανεβάσω κάτι σχετικό και εγώ σύντομα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Κλαίρη μου !
      Να ανεβάσεις όσο πιο πολλές ενημερωθούμε τόσο το καλύτερο :)

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ Λίλα μου για την ενημέρωση και μπράβο για το ποστ σου είναι υπέροχο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή